TrainWeb.org Facebook Page
Ulhlenbrock decoder inbouwen in Maxi locomotief

 

Uhlenbrock decoder in Maxi loc

 

 

 

 

De Maxi locs zijn standaard voorzien van een Delta decoder. Deze decoder werkt goed maar voor betere prestaties met name bij rangeren en het stijgen en dalen bij hellingen is het inbouwen van een hoogvermogen decoder een goed idee.

Ik heb gekozen voor de Uhlenbrock 77500 decoder. Deze is gemaakt voor grote schalen, levert voldoende vermogen en is bruikbaar voor zowel het DCC als het Märklin systeem.De decoder is een voordelige oplossing, hij kost ongeveer de helft, tov de standaard Märklin 60955 decoder. Qua prestatie zijn ze vergelijkbaar. Er is wel een verschil, de Märklin decoder programmeer je met dipswitches, de Uhlenbrock via de computer of met een digitale trafo.

De Ulhenbrock decoder is echter te groot om in het onderstel te bouwen. Gelukkig is in de ketel is voldoende plaats. De inbouw van de decoder is niet een moeilijk karwei. Het werk bestaat uit drie onderdelen.

    Demontage van het model en aanpassen van het chassis
    Inbouwen en aansluiten van de decoder
    Programmeren van de decoder

Demontage van het model en aanpassen van het chassis

 

De twee bouten naast de schoorsteen maak je los. Deze houden de cylinderblokken vast, die dan loskomen net als de ketel. Daarna schuif je voorzichting de ketel uit het machinistenhuis. De draden van de rookgenerator kun je losmaken omdat die straks via de decoder lopen. De draden van het licht nog even laten zitten. Hiermee is de demontage klaar. De ruimte in het chassis is iets te kort voor de Ulhenbrock decoder. Met een ijzerzaag zagen we een deel uit het chassis zodat er voldoende ruimte is voor de decoder. Denk hierbij eraan dat er straks ook draden naar de decoder lopen en daar moet ook ruimte voor zijn. Maak de opening dus niet te krap

Inbouw van de decoder

 

De oude decoder wordt verwijderd door de loc aan de onderzijde te openen volgens de gebruiksaanwijzing. Na het losmaken van de decoder kun je de stekker losknippen.

Maxi locs zijn van verschillende soorten bedrading voorzien. Loc's uit sets hebben meestal de eenvoudige variant met slechts één voorlicht, dit licht is gekoppeld aan de motor. Deze verbinding kun je losmaken omdat het licht straks via de decoder gaat lopen. Bij locs met een wisselende verlichting liggen de draden in principe allemaal al goed. We moeten ze alleen van het onderstel naar de nieuwe decoder leiden.

De bedrading bij de maxi decoder :

  1. achterlicht
  2. Rail
  3. Motor
  4. Massa
  5. Massa voor het licht
  6. Massa van de motor
  7. Rail
  8. Voorlicht
  9. De aansluitingen van de Uhlenbrock decoder staan in de gebruiksaanwijzing. Of je kunt ze via www.uhlenbrock.de downloaden.

    Sluit de draden zorgvuldig aan volgens de gebruiksaanwijzing met een kleine schroevendraaier. De meeste draden kun je omleiden naar de ketel zonder dat je hoeft te solderen

    Decoder programmeren

    Als de decoder is ingebouwd moet je hem nog op het juiste adres instellen. Standaard staat de decoder op adres 3. Het programmeren kan volgens de handleiding van de decoder met diverse digitale centrales gedaan worden.

    Ook is het mogelijk hiervoor de computer te gebruiken. Het programma MR Direct is hier zeer geschikt voor. Als booster (die zorgt voor de aansluiting naar de rails) kun je een eenvoudige Märklin Delta trafo gebruiken. Belangrijk bij het programmeren van de decoder is dat deze als DCC decoder geprogrammeerd wordt ookal wordt de decoder voor Märklin gebruikt.

    Na het programmeren van de decoder kan de locomotief zijn eerste proefronden rijden. En daarna in in vol bedrijf !!

return