TrainWeb.org Facebook Page
Panhard HDBR

Leovardia

Ferrari TR60 Le Mans en Panhard HDBR
De 24 uur van Le Mans werd in 1960 gewonnen door een Ferrari TR60 bestuurd door Paul Frère en Olivier Gendebien. Het racebaanmerk Circuit-24 bracht voor hun racebaan als eerste dit model uit. De naam Circuit 24 is nauw verbonden aan de 24 uurs van Le Mans. Voor de 24 in hun naam hadden ze speciale toestemming van de raceorganisatie van Le Mans. De Panhard HDBR, ook een Le Mans racewagen, kwam een jaar later in de collectie van Circuit24. Panhard was in de jaren 1950-1960 een bekend Frans Merk.In die periode deden ze vaak mee aan de 24 uurs races van Le Mans. De Panhard HDBR zoals hier in model afgebeeld deed in 1959 mee. De auto deed mee in de klasse tot 750cc (!) en eindigde daar als eerste. In de totaalstand haalde hij de 9e plaats, hetgeen een zeer bijzondere prestatie wasModel
Bij de bouw van de Panhard de Ferrari TR60 en ben ik uitgegaan van de kap van het modellen van circuit24. De Circuit24 modellen uit de 60-er jaren van de vorige eeuw, hebben een goede vorm en zijn redelijk op schaal. Er zijn ook een hele reeks onvolkomenheden, die ik wilde verbeteren.
1. Het interieur (geofferd om plek voor de C24 motor te maken)
2. De veel te grote (halve) coureur.
3. Het onderstel, waardoor het model te hoog was
4. Verkeerde wielen
5. De kleur en het uiterlijk van de plastic kap vanwege het zachte kunstofVerbouwing

Voor de verbouwing wordt het volgende materiaal gebruikt:
Onderstel en motor van een -2e hands- Scalextric(SCX) BMW M3 (c464 etc..)
Wielen, assen en banden van een Ninco Cobra
Kleine schroefjes van Ninco
Een coureur in 1950 outfit van Cartrix
Een klein plaatje kunstof of karton voor het interieur
Verf


Carrossie
De Panhard en Ferrari zijn geheel gedemonteerd. Het complete onderstel hebben we niet meer nodig, de onderdelen van de kap verwijderen we voorzichtig, want die zijn allemaal weer nodig. Als eerste verwijderen we het bestaande interieur met een mes of figuurzaag. Zorg ervoor dat de dashboard blijft zitten, dit is het voorste gedeelte van het interieur. Verder wordt de voorste bevestiging van het onderstel verwijderd.
Maak nu het plastic platje precies pas en lijm dit vast met twee componentenlijm. Gebruik geen superlijm want dit houdt niet op deze kap. Je kunt eventueel het interieur nu verder aankleden met stoelen, klokken etc.
Daarna gaan we de kap met tandpasta of polijstpasta zo glad mogelijk maken Het zachte kunstof geeft vaak ook rafeltjes en die moet je wegsnijden. Dan is het zaak de kap goed te ontvetten met afwasmiddel, zodat die gespoten kan worden in de gewenste kleur(en). Na het verven kun je de coureur achter het stuur zetten. Het stuur kun je van de oude C24 coureur pakken.Onderstel
Het BMW onderstel wordt op maat gemaakt, met zaagjes, mesjes en vijlen. Als dit gebeurd is dan moeten an de voorkant twee kleine gaatjes geboord worden die in de kap vallen. De achterste schroef kan door het bestaande gat. Zet nu alles in elkaar en de eerste proefrit kan plaatsvinden!!

De Ferrari heeft een stabo onderstel,van metaal met meesturende wielen, hier hoeft niets aangepast te worden. In de carrosserie van moeten de schroefdraden verplaats worden.


Prestaties
En dan het grote moment. Hoe presteren deze nieuwkomers op het circuit ?

De Panhard is op het circuit een verrassing. De auto ligt uitstekend op de weg. De SCX motor zorgt voor veel vermogen en een goede rem. Je kunt met de Panhard echt op het scherpst rijden, want de auto blijft voorspelbaar.Het is een erg fraai gezicht om de Panhard op volle snelheid te zien voorbij gaan. Al met al een aanwinst.

De wegligging is ook voor de TR60 uitstekend.

En nu maar op naar de komende 24 uurs van Leovardia.

return