TrainWeb.org Facebook Page
Saab96 Rally

Leovardia


Saab 96 Rally van Eric Carlson
De Saab 96 werd van 1960 tot januari 1980 gemaakt. De eerste Saab had een eigen drie cylinder 841 cc motor, vanaf 1967 werden er vier cylinder Ford motoren gebruikt. De voorkant was overgenomen van de Saab 93, de achterzijde was helemaal nieuw ontworpen met een groot achterraam. De Saab 96 is succesvol als Rally auto geweest, zo succesvol dat de Zweden er zelfs een postzegel van gemaakt hebben zoals deze gereden werd door Eric Carlson.

Eric Carlson, ook wel Mr. Saab genoemd was een rally-rijder voor de Saab fabriek. Hij begon in 1957 met een Saab 93. Toen de de Saab 96 kwam werd dit de auto waarmee Carlson diverse beroemde rally´s heeft gereden zoals de RAC Rally en de Rally van Monte Carlo.Model

De Saab 96 is gebouwd van een bouwkit van OCAR.Deze kit bevat een kap en een los interieur beide van kunsthars. De kit bevat verder een stuk de termoform plastic voor de ruitjes en een aantal witmetalen onderdelen zoals de bumpers en de schijnwerpers. Er zit ook nog een velletje met waterdecals bij. Het interieur is erg leuk, met o.a een reserve band achterin.
Het onderstel moet je zelf regelen. Ik heb gekozen voor een verstelbaar onderstel van PCS, net als bij de Caddilac "le Monstre". De wielen zijn van Scalextric.In eerste instantie was ook de motor van Scalextric (mabuchi), maar tijdens de bouw besloot ik dat er een "mooie motor" in moest met een mooie aandrijving. Daarom heb ik toen gekozen voor een (oude) motor van MRRC samen met de messing bevel-gears.
De kunstof kap is strak gegoten, met name de voorkant is uitstekend geslaagd. De achterzijde is niet geheel symetrisch en recht, maar dit is toch een kwaal die je vaker bij kunsthars modellen ziet. De kap heeft vrij veel nabewerking nodig, vooral bij de ramen, en aan de onderkant waar veel "flash" zit.
Als de kap goed geschuurd is, dan is het tijd om de ramen er in te zetten. Ik heb de ramen allemaal los geknipt en pas daarna gepast. Hierdoor krijg je ze beter op hun plaats. Het passen van het interieur met de onderstel en de motor en de assen die op lengte gemaakt moesten worden hebben veel tijd in beslag genomen; de auto is vrij smal waardoor de wielen snel tegen de kap aan lopen.


Montage
Als echt alles goed past, dan is het tijd om de kap te gaan verven. Ik heb de kap gespoten met een spuitbus van Duplicolor. Het interieur is geverfd op de hand. Nadat kap, ramen en interieur zijn bevestigd begint het al aardig op een Saab te lijken. Een eerste proefrondje kan nu ook. De volgende stap is het bevestigen van de witmetalen bumpers en de schijnwerper op het dak. Daarna moeten de schijnwerper of verstralers op de bumper voor en nog één achterop ook nog. Ik lijm altijd alles met twee componentenlijm. Dit is stevige taaie lijm en je hebt nog even tijd om alles op zijn plaats te zetten. Superlijm heeft deze mogelijkheid niet en heeft ook het nadeel dat de onderdelen dan wel snel af kunnen breken. Maar het lijmen van de schijnwerpers voor en achter kreeg ik niet voor elkaar met twee componenten omdat de onderdelen niet goed vast te zetten waren. Dus heb ik hier gebruik gemaakt van industriele superlijm die niet zo snel droog is als gewone superlijm, maar wel belooft veel sterker te zijn. (ik hoop dat het uikomt, het is me door de marktkoopman verzekerd).

Onderstel
Het eerste proefrondje had tot gevolg dat ik het onderstel toach aan wilde passen. De Scalextric Mabuchi is een prima motor, maar eigenlijk wel erg snel voor zo´n oud rallybeest. Ik zocht daarom een motor die wat rustiger liep, maar ook de sfeer van de Saab ondersteunde. Daarom heb ik gekozen voor een oude driepolige MRRC motor, zo één die heel veel lijkt op de oude RX1 van Triang. En met het inbouwen vande motor besloot ik ook om dan meteen maar de mooie oude "bevelgears" van MRRC voor transmissie te kiezen. Het PCS onderstel behoeft een aantal aanpassingen, maar het grote voordeel is dat de voorste motorbevestiging kan blijven zitten omdat hier de MRRC-motor precies in past. De achterste bevestiging heb ik verwijderd en vervangen door een eigen bouwsel. Aan de zijkant moet nog wat plek gemaakt worden voor de koolborstels en daarna is het klaar.Afwerking
De stickers, die van goede kwaliteit zijn heb ik bevestigd en het glas van de koplampen vastgelijmd. Ik heb de velgen nog rood gespoten omdat ik het wit nogal vond afsteken bij het donkerrood. Na wat kleine dingetjes bijverven was de Saab gereed voor zijn eerste offciële proefrit op het circuit.Prestaties

Na de eerste proefrit zijn er de volgende bevindigen. De Saab is bijzonder zwaar met de MRRC motor, de zware kunsthars kap en ook de witmetalen bumpers. De MRRC motor heeft gelukkig genoeg trekkracht anders was er niet veel rally te rijden. De Saab ligt stevig op de weg en een slipper is geod mogelijk. De acceleratie is op dit moment nog niet bijzonder groot, maar ik denk dat deze wel beter wordt als het mechaniek goed is ingelopen. Helaas werd de eerste proefrit voortijdig onderbroken omdat één van de voorwielen losliet en de Saab crashte. We wachten tot de reparatie is uitgevoerd en het voorwiel weer goed vast zit, dan zullen we verder kijken.

De tweede proefrit heeft inmiddels plaats gehad. De wielen bleven zitten, maar er ontstond bij de endurence test - 100 ronden - een probleem met de aandrijving. De bevelgears gingen slippen. De oorzaak was een te korte as van de motor waardoor de tandwielen niet stevig genoeg in elkaar vielen. Dus heb ik de motor door een andere MRRC motor vervangen, die een langere as had. Na het uitbouwen en opnieuw inbouwen lijken de problemen nu vooorbij te zijn. De derde proefrit (midden in de nacht) heeft plaatsgehad en de Saab heeft die zonder problemen afgerond. En nu op naar de eerste Rally.

return