TrainWeb.org Facebook Page
spoorweg

Leovardia

Spoorweg

Leovardia is een spoorweg gecombineerd met een racecircuit. De spoorweg bestaat uit twee gedeeltes die door een grote brug met elkaar verbonden zijn. Op het ene deel zijn het racecircuit, het station en het rangeerterrein van Leovardia uitgebeeld. Het andere deel is een terrein waar een drietal fabrieken staat. De cacao fabriek van Droste, Zeepfabriek de Adelaar en Schaatsfabriek Nooitgedacht.

De spoorweg is gemaakt om te rangeren. De baan bestaat eigenlijk uit een twee rangeerpuzzles waartussen de treinen heen en weer kunnen rijden. Inmiddels is er echter ook een extra brug gebouwd zodat de treinen nu ook in het rond kunnen rijden.


Rangeerpuzzle
Een rangeerpuzzle is een baan die ontworpen is om te rangeren. Hierbij gelden een aantal eenvoudige basisregels

 

Spoorbaan Leovardia


De spoorbaan van Leovardia bestaat uit een aantal onderdelen. Aan de rechterkant (het zuiden) liggen de opstelsporen en een overslag spoor voor goederen. De noordzijde beschikt over twee sporen waarop een trein kan worden samengesteld, die dan richting het volgende station kan rijden. Dit volgende station is helaas niet aanwezig op deze baan en bestaat alleen in mijn fantasie. In het midden deel is een spoor met een waterkraan om de locomotieven zo nu en dan van nieuw water te voorzien. Aan de noordzijde is een aftakking die over het circuit gaat, dan via een groot viaduct langs een aantal huizen naar het fabrieksterrein.


De baan is opgebouwd met spoor 1 rails van Märklin. Deze rails is gelegd op stukken (project)tapijt, wat de goede dikte heeft voor een ballastbed, goedkoop is en ook nog eens het geluid goed dempt. Daarna is er gestrooid met fijn grind wat gebruikt wordt voor aquaria. Het ballast is zwaar genoeg om zonder lijm te blijven liggen. Op enkele hoekjes vooraan heb ik het wel vastgelijmd aangezien één grindsteentje op het cicuit voor grote problemen tijdens een race kan zorgen. De wissels zijn zowel handbediend als elektrisch aangedreven. De grote wissels, die de 80% van de treinloop bepalen zijn elektrisch aangedreven. Er zijn seinen aanwezig, maar die zijn alleen voor sier aangebracht. Het zijn allemaal vooroorlogse seinmodellen van Bing, Bub etc.. Deze seinen dragen bij aan de nostalgische sfeer van de baan. De spoorbrug over het circuit is opgebouwd uit meccano onderdelen.

Landschap en aankleding
Voor spoor 1 zijn er minder spoorse huisjes te vinden dan voor H0. Verder zijn de huisjes, zeg maar gerust huizen, voor spoor 1 ook niet bepaald goedkoop. Ze zijn meestal weerbestendig en zeer stevig hetgeen ook een hoge prijs rechtvaardigt. Zelfbouw is natuurlijk goed mogelijk in de grote schaal maar vanwege de grote is zelfbouw ook erg tijdrovend. Nadeel is weer dat de verscheidenheid in zelfbouw onderdelen ook weer kleiner is dan bij H0. Als je echter op zoek gaat dan blijkt dan je voor minder geld ook erg veel leuke dingen kunt vinden.
Eén van de bronnen waaruit je ontzettend veel kunt halen is de 1:35 diorama-bouw. Deze diorama´s zijn meestal gericht op militaire onderwerpen. Zo zijn er huizen die zijn ingestort en granaten en bunkers. Maar je vind ook kleine gebouwtjes, huizen die niet zijn ingestort, telegraafpalen, straatlantaarns, brandkranen, ouderwetse waterpompen interieurs voor huizen en noem maar op. Ze zijn meestal gemaakt van kunsthars of gips. Beide materialen zijn uitstekend te bewerken en te schilderen. Ze zijn alleen niet voor buiten geschikt.
Een andere bron zijn de houten en stenen modellen van huizen. Deze modellen worden van losse balken of stenen in elkaar gelijmd. Er zijn verschillende firma´s die deze modellen maken voor relatief lage prijzen, (zie hiervoor ook de link-pagina). Op een spoor 1 baan heb je ook minder huizen nodig dan op een H0 baan omdat de ruimte vaak sneller vol is.

De derde bron zijn de antieke treinonderdelen. Een tweede hands seinpaal van Bing, Bub of Kibri in gebruikte staat is voor vrij weinig te vinden. Dit geldt ook voor andere onderdelen zoals een hijskraantje of koersborden. Ook de oude blikken gebouwen of overkappingen zijn bruikbaar. Kijk wel even naar de schaal, want vroeger werd vaak hetzelfde gebouw voor zowel spoor 0 (1:45) als voor spoor 1 (1:32) gemaakt in een schaal er tussenin. Het is dus zaak om zelf te bepalen of het gebouw er wel of niet bij past. Zomaar kopen vanaf een foto of een plaatje op internet heeft risico´s.
Een laatste, alternatieve bron, zijn de kerstmarkten. Op de kerstmarkten worden ook huizen en personen (poppetjes!?) verkocht die zeer geschikt zijn voor spoor 1. Goed zoeken en je vind veel leuks. Ook voor zelfbouw of ombouwen.
Als laatste wil ik de bomen apart noemen. Ik heb op deze baan gekozen voor volledig van hout gemaakte bomen. Geen stammetje met strooisel oid maar volledig massieve bomen die gemaakt worden door Ostheimer. Ostheimer is een bedrijf wat houten speelgoed maakt volgens de regels van de organische bouw. Qua kleur en qua vorm zijn het kleine kunstwerken. In de sfeer die ik op mijn spoor één baan wil creëren zijn deze bomen een bepalende factor.

return