TrainWeb.org Facebook Page
Bouw van een Veewagon in Spoor 1

 

Een Veewagon in Spoor 1.

 

 

 

De Veewagon is gebouwd van een houten bouwkit van Tenmille. Het model is gebaseerd op een wagon die in de periode 1900/1960 gereden heeft. De bouwkit bestaat uit houten onderdelen voor de bak en het onderstel, witmetalen deuren, en aspotten. Verder een kunstof plaatje voor het dak en nog enkele kunstof profielen voor de detaillering. De verende buffers maken de bouwkit compleet.

De bouwtekening en beschrijving is compleet, maar ook complex , enige studie vooraf is zeker wenselijk. De onderdelen zijn goed afgewerkt. Je hoeft ze alleen maar met schuurpapier hier en daar bij te werken.

Je begint te bouwen met het onderstel. Dit bestaat uit een houten plaatje en enkele latjes. Het lijmen kan heel goed met witte houtlijm, dan heb je ook nog enige tijd om de onderdelen op de juiste plaats te zetten. De witmetalen deuren heb ik met epoxy (tweecomponentenlijm van de Hema) vastgezet. Het is heel belangrijk om haaks te werken. Ik heb als ondersteuning de tekening gecopieerd en heb de zijwanden op de tekening gebouwd.

Ik heb ervoor gekozen om voor het onderstel de aspotten en de buffers van Märklin Maxi te gebruiken, dat maakt de wagon robuuster in het gebruik, je mist dan wel het afgeveerde onderstel van Tenmille.

Het dak van kunstof wordt op maat geschuurd en van strips voorzien. Voordat we het dak vastlijmen is het noodzakelijk om de bak te verven. Ik heb voor de kleurcombinatie lichtgrijs (bak), zwart (onderstel), donkergrijs (dak) gekozen aangezien dit de standaard Leovardia Centraal Spoor (LCS) kleuren zijn. Na het vastlijmen van het dak kunnen de opschriften worden aangebracht. Het met mate vervuilen geeft de wagon een net iets mooier aanzien.De wagon is klaar en de koeien en schapen kunnen nu via het spoor vervoerd worden.

    

return